Właściciele lokali gastronomicznych muszą zadbać o wiele kwestii, aby ich interes był dochodowy. Ważny jest zarówno wystrój samego lokalu, jak i przestrzeń zewnętrzna, tj. tarasy i ogrody. Obecnie dostępnych jest wiele ciekawych możliwości ich aranżacji, które sprawią, że przestrzeń zewnętrzna lokalu stanie się atrakcyjna dla gości.
Ogródki dla klientów restauracji
Ogródki restauracyjne to wspaniałe rozwiązanie dla gości w sezonie letnim. Można w nich cieszyć się piękną pogodą, pod osłoną cienia, jaki dają parasole ogrodowe. Warszawa i pozostałe miasta w Polsce są pełne tego typu miejsc.
W zależności od pogody, z tarasów restauracyjnych można korzystać też wiosną lub wczesną jesienią. Dzięki nim można delektować się kawą na świeżym powietrzu i podziwiać pobliską okolicę. Jest to też świetny punkt na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Jak zaaranżować otwartą przestrzeń dla klientów?
Aranżacja otwartej przestrzeni dla gości restauracji powinna być dobrze zaplanowana. Wielu restauratorów decyduje się na przykład na pergole elektryczne. Ładnie się prezentują i zapewniają dodatkowe oświetlenie. Dzięki temu goście spędzą miło czas w letnie wieczory.
Ważne jest też, aby ogródki restauracyjne zapewniały odwiedzającym stosowny komfort. Dlatego warto wyposażyć je w odpowiednie akcesoria ogrodowe. Parasole zapewnią cień w gorące dni, a hamak pozwoli gościom zrelaksować się przy dobrym drinku.
Tarasy restauracyjne w przestrzeni miejskiej
Otwarte przestrzenie restauracyjne stanowią też ważny element przestrzeni miejskiej. Powinny więc ładnie się prezentować. Zadbany ogród to wizytówka restauracji, a jednocześnie sposób na przyciągnięcie klientów.
Dobrze w takich przestrzeniach prezentują się na przykład nowoczesne pergole firmy Renson (to jedna z marek dostarczających tego typu asortyment). Warto również zadbać o zieleń i kwiaty. Dzięki nim czas spędzany w lokalu będzie upływał w miłej atmosferze. Zadbany ogródek restauracyjny pięknie wtopi się też w miejski krajobraz, stanowiąc jego ozdobę.