SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELIZOWANYM CUKREM

Rozpływający się w ustach, kremowy, nie za słodki… No i ta chrupiąca skorupka z karmelizowanego cukru. Niebo w gębie! Święta tuż tuż. Zaskoczcie swoich bliskich taką wersją sernika.

sernik-z-biala-czekolada

Składniki:

Masa serowa

  • 1 kg twarogu do sernika
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka śmietanki 30%

Spód

  • opakowanie herbatników
  • 70 g masła

Dodatkowo

  • 4 łyżki cukru

dsc_1271

  • Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy lub zagniatamy do połączenia składników. Wykładamy ciastem spód tortownicy.
  • Twaróg miksujemy z cukrem i mąką. Następnie stopniowo dodajemy jajka, żółtka i śmietankę delikatnie mieszając.
  • Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Miksujemy i wylewamy na spód.
  • Pieczemy 10 minut w 210 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 60 minut.
  • Kiedy sernik wystygnie (najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce) posypujemy górę równomiernie cukrem i karmelizujemy opalając palnikiem. Uwaga na palce! 😉

dsc_1278

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELIZOWANYM CUKREM

GRANOLA

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELIZOWANYM CUKREM

CZEKOLADOWY SERNIK Z MIGDAŁAMI W KARMELU

Nowszy post

There are 9 comments

    1. Mada

      Miałam to samo! 🙂 A tu takie zaskoczenie. Wystarczy delikatnie i nie za długo miksować, a reszta zrobi się sama 🙂

      1. Mała

        Tak zrobiłam 🙂 sernik jest pyszny, moj mąż jest zachwycony, a on jest megafanem serników. miałam tylko beznadziejnej jakości ser, ale innego nie dostałam, a robiłam na szybko. super przepis 🙂

Zostaw komentarz