SERNIK DYNIOWY

14368965_623267564519525_3771531058881757184_n1

Na pewno nie jest to przepis fit… Ale raz na jakiś czas chyba można, prawda? 🙂 Jak mówi Ania Starmach najlepiej jak jest dużo cukru, dużo śmietany i dużo masła! W tym cieście tego nie brakuje. I mleka skondensowanego i jajek i innych pysznych, kalorycznych rzeczy 😉

Składniki:

Masa serowa

  • 1 mała dynia
  • 1 kg twarogu na sernik (bez cukru)
  • 1,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód

  • szklanka płatków kukurydzianych
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki cukru
  • 70 gram masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • jajko

Polewa toffi

  • szklanka śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego – sos będzie ciemniejszy)
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła

Dodatkowo

  • szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

dsc_0637

  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pieczemy w 200 stopniach aż będzie miękka (przez około pół godziny). Po ostudzeniu miksujemy na gładką masę.
  • Masło, czekoladę i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jajko, mąkę i płatki kukurydziane. Miksujemy i wykładamy na spód tortownicy posmarowanej odrobiną masła. Pieczemy w 175 stopniach przez 10 minut.
  • Miksujemy ser z musem z dyni oraz mąką. Stopniowo dodajemy jajka. Powoli miksując wlewamy mleko skondensowane. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie na górę sernika wylewamy śmietanę 18% zmieszaną z cukrem. Pieczemy jeszcze 15 minut.
  • W garnku na małym ogniu rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Mieszamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez około 15 minut aż sos się zredukuje.

dsc_0625

Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce! 🙂

SERNIK DYNIOWY

HAUL – ZALANDO, EKOBIECA, MONDEX

SERNIK DYNIOWY

5 powodów, dla których lubię jesień

Nowszy post

There are 6 comments

  1. Aniaw

    Sernik jest wysmienity. Wiem to, bo miałam przyjemność spróbować.. Jest w nim puszystośc, delikatny smak sera i fajna wilgotność dyni. Dla mnie trochę za słodki. Dałabym mniej cukru do spodu i zrezygnowałabym z polewy toffi. Tylko że wtedy nie bylby tak piękn!!! Chylę czoła: taki sernikowy debiut to jest coś!

Zostaw komentarz