Risotto z krewetkami

Zawsze wydawało mi się, że risotto to taka papka… Jakoś nie miałam nigdy chęci spróbować. Pewnego dnia, po przeczytaniu kolejnego przepisu na to danie i obejrzeniu kolejnych smacznie wyglądających zdjęć, postanowiłam je zrobić.

I od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych dań. Zaraz po makaronie oczywiście!

 

Składniki:

200 g ryżu arborio
około litr bulionu
pół średniego pora
3 ząbki czosnku
150 g krewetek
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki kremówki
pół szklanki białego wytrawnego wina

Por kroimy w paseczki, wyciskamy czosnek i smażymy na maśle. Dodajemy ryż i dolewamy wino. Czekamy, aż odparuje. Dolewamy chochlę podgrzanego bulionu. Czekamy, aż ryż go „wchłonie” i stopniowo dolewamy resztę. Po około 20 minutach ryż powinien być miękki. Krewetki podsmażamy przez chwilę na maśle, dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotowe krewetki, łyżkę masła oraz śmietankę dodajemy do ryżu. Dokładnie mieszamy.

Mówię Wam – pycha! 🙂

 
Risotto z krewetkami

Domowe sosy

Risotto z krewetkami

Wieczór Panieński

Nowszy post

There are 9 comments

  1. Ania W

    Było bardzo kremowe o zdecydowanym smaku, a krewetki sprawiły że zapachniało orientalnie
    Nasi panowie się zarzekali że nie będą jedli… a wyjadali od nas:-)

  2. Santos Geanopulos

    Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before but afterreading through some of the post I realized it’s new to me.Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-markingand checking back frequently!

  3. www.nurse-kitty-Boutique.com

    An imρressive share! I’ve just forwarded this ߋnto a colleague who was
    doing a little homework on this. And hе in fact bought me breakfast due to the fact that I discovered it fоr him…
    lol. So let me reword this…. Thankѕ forr
    tһe meal!! But yeah, thanx for slending the time
    to discuss this issue here on your site.

Zostaw komentarz