Risotto z krewetkami

Zawsze wydawało mi się, że risotto to taka papka… Jakoś nie miałam nigdy chęci spróbować. Pewnego dnia, po przeczytaniu kolejnego przepisu na to danie i obejrzeniu kolejnych smacznie wyglądających zdjęć, postanowiłam je zrobić.

I od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych dań. Zaraz po makaronie oczywiście!

 

Składniki:

200 g ryżu arborio
około litr bulionu
pół średniego pora
3 ząbki czosnku
150 g krewetek
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki kremówki
pół szklanki białego wytrawnego wina

Por kroimy w paseczki, wyciskamy czosnek i smażymy na maśle. Dodajemy ryż i dolewamy wino. Czekamy, aż odparuje. Dolewamy chochlę podgrzanego bulionu. Czekamy, aż ryż go „wchłonie” i stopniowo dolewamy resztę. Po około 20 minutach ryż powinien być miękki. Krewetki podsmażamy przez chwilę na maśle, dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotowe krewetki, łyżkę masła oraz śmietankę dodajemy do ryżu. Dokładnie mieszamy.

Mówię Wam – pycha! 🙂

 
Risotto z krewetkami

Domowe sosy

Risotto z krewetkami

Wieczór Panieński

Nowszy post

There are 7 comments

  1. Ania W

    Było bardzo kremowe o zdecydowanym smaku, a krewetki sprawiły że zapachniało orientalnie
    Nasi panowie się zarzekali że nie będą jedli… a wyjadali od nas:-)

Zostaw komentarz