MINI PAVLOVA

Czy jest coś lepszego od bezy z kremem i owocami? Chyba nie 🙂

Piekłam bezy po raz pierwszy i stwierdzam, że to nie takie trudne! Przedstawiam Wam przepis dzięki, któremu Wasze bezy będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie i puszyste w środku.

dsc_1362

Składniki (ok. 8 sztuk)

  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

lub

  • mascarpone
  • śmietanka kremówka
  • owoce (granat, maliny, truskawki)

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.

Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Nie przestając miksować dodajemy stopniowo cukier. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze krótką chwilę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okręgi (możemy użyć do tego szklanki). Masę wykładamy w okręgi. Pieczemy w 120 stopniach przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut.

Na wystudzone bezy wykładamy gotowy lemon curd lub krem z ubitej śmietanki i mascarpone. Posypujemy wybranymi owocami lub startą czekoladą.

dsc_1314

MINI PAVLOVA

LEMON CURD

MINI PAVLOVA

GRANOLA

Nowszy post

There are 2 comments

  1. Malwa

    Ależ szalejesz cukierniczo. Bezy już kiedyś piekłam, Najbardziej lubię właśnie te mniejsze. Zazwyczaj robię je, gdy zostają mi niewykorzystane białka, np. po drożdżowym. Budyń z płatków jaglanych musi poczekać w kolejce, bo przez przypadek kupiłam opiekane płatki jaglane, a one się nie nadają. Ale na pewno zrobię.

Zostaw komentarz