LEMON CURD

Lemon Curd to przepyszny cytrynowy krem, który rozpływa się w ustach! Pasuje do wielu deserów: babeczek, ciasteczek, tortów, serników i bez. Delikatny, aksamitny, przepyszny! 🙂

Do tego przygotowuje się go bardzo szybko (10 minut) w kąpieli wodnej. Może być coś lepszego? 🙂

dsc_1340dsc_1343

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 70 g masła

Używamy metalowej miski. W garnku gotujemy wodę (taką ilość, aby miska nie dotykała wody).

Cytryny zalewamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy cukier i jajka. Roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy masło pokrojone w kawałki.

Miskę nakładamy na garnek, woda powinna nadal się gotować.

Mieszamy krem do momentu aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

dsc_1343

LEMON CURD

BUDYŃ JAGLANY

LEMON CURD

MINI PAVLOVA

Nowszy post

There are 2 comments

Zostaw komentarz