HUMMUS

Hummus – pasta z ciecierzycy bardzo popularna w kuchni arabskiej.

Długo zwlekałam ze zrobieniem hummusu. Wydawało mi się to bardzo skomplikowane, więc wolałam kupować gotowy. Ale okazało się, że to wcale nie jest takie trudne!

dsc_0732

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tahini
  • odrobina soku z cytryny
  • sól

Ciecierzycę zalewamy 2 szklankami zimnej wody z łyżeczką sody. Zostawiamy co najmniej na noc.

Po tym czasie odcedzamy, opłukujemy i ponownie zalewamy wodą z łyżeczką sody. Gotujemy przez około pół godziny. Najlepiej spróbować jedno ziarenko – musi być miękkie i maślane w środku.

Odcedzamy, opłukujemy i przesypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować.

Dodajemy tahinę, sól, czosnek i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę.

Stopniowo dolewamy zimną wodę. Jeśli wolimy bardziej gęstą pastę dodajemy tej wody mniej. Długość blendowania zależy od tego czy wolimy kremowy hummus czy bardziej ziarnisty. To już zależy od Waszych upodobań 🙂

dsc_0731

 Hummus to idealny dip do surowych warzyw, nachosów i krakersów, a także przepyszny zamiennik masła!

HUMMUS

5 powodów, dla których lubię jesień

HUMMUS

SERNICZKOWE BABECZKI Z WIŚNIAMI

Nowszy post

There are 5 comments

  1. Chester Runnells

    Thank you for every one of your labor on this web site. My niece take interest in engaging in investigations and it is obvious why. Many of us notice all of the powerful method you deliver both interesting and useful tips via this web blog and therefore attract response from some others about this theme then our favorite daughter is in fact understanding a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You are doing a brilliant job.

Zostaw komentarz