HUMMUS

Hummus – pasta z ciecierzycy bardzo popularna w kuchni arabskiej.

Długo zwlekałam ze zrobieniem hummusu. Wydawało mi się to bardzo skomplikowane, więc wolałam kupować gotowy. Ale okazało się, że to wcale nie jest takie trudne!

dsc_0732

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tahini
  • odrobina soku z cytryny
  • sól

Ciecierzycę zalewamy 2 szklankami zimnej wody z łyżeczką sody. Zostawiamy co najmniej na noc.

Po tym czasie odcedzamy, opłukujemy i ponownie zalewamy wodą z łyżeczką sody. Gotujemy przez około pół godziny. Najlepiej spróbować jedno ziarenko – musi być miękkie i maślane w środku.

Odcedzamy, opłukujemy i przesypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować.

Dodajemy tahinę, sól, czosnek i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę.

Stopniowo dolewamy zimną wodę. Jeśli wolimy bardziej gęstą pastę dodajemy tej wody mniej. Długość blendowania zależy od tego czy wolimy kremowy hummus czy bardziej ziarnisty. To już zależy od Waszych upodobań 🙂

dsc_0731

 Hummus to idealny dip do surowych warzyw, nachosów i krakersów, a także przepyszny zamiennik masła!

HUMMUS

5 powodów, dla których lubię jesień

HUMMUS

SERNICZKOWE BABECZKI Z WIŚNIAMI

Nowszy post

There are 4 comments

Zostaw komentarz