GRANOLA

W sklepach jest ogromny wybór płatków i musli. Dodajemy je do mleka lub jogurtu i śniadanie gotowe. Nie ma nic prostszego! Jednak w gotowych mieszankach jest mnóstwo cukru i innych śmieci…

Dlatego polecam Wam zrobić domową granolę. Zajmie Wam to dosłownie chwilę. Płatki owsiane, orzechy, ulubione suszone owoce i gotowe! 🙂

dsc_1407

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki sezamu
  • szklanka rodzynek
  • jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu

Jabłko ścieramy na tarce. Wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Granolę wykładamy na blaszkę równomiernie rozprowadzając.

Pieczemy przez 10 minut, dokładnie mieszamy i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Kiedy granola ostygnie dodajemy rodzynki i przekładamy do szczelnego słoika.

dsc_1417

GRANOLA

MINI PAVLOVA

GRANOLA

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELIZOWANYM CUKREM

Nowszy post

Zostaw komentarz