Domowe sosy

Co roku robimy z Mamą sosy na zimę z papryki i pomidorów. Fajnie mieć w domu robione przez siebie produkty. Po co kupować sosy pełne konserwantów? Te są sprawdzone i pyszne!

SOS PAPRYKOWY
dsc_0522
Robi się go ekspresowo. Idealny do makaronu, kurczaka i schabu. My z M często jemy go z ryżem i kurczakiem. Pyszny!
Składniki:
  • 3 kg papryki czerwonej
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki mielonej chili lub 6 dag świeżej
  • 3/4 szklanki octu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 główki czosnku
Paprykę mielimy przez maszynkę. Jeśli używamy świeżą chili to wyjmujemy z niej pestki. W RĘKAWICZKACH! Ja zrobiłam to gołymi rękami i baaardzo żałowałam 😉 Dodajemy wszystko oprócz czosnku. Gotujemy 10 minut. Czosnek drobno siekamy, dodajemy i chwilę gotujemy.
Pasteryzujemy.
dsc_0529
SOS SŁODKO-KWAŚNY
Z nim jest trochę więcej roboty. Ale opłaca się 😉
Składniki:
  •  5 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 3/4 szklanki octu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżki chili
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki ananasa
 Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy jak najdrobniej i dodajemy do pomidorów. Dodajemy 2 łyżki soli. Zostawiamy na noc.
Odlewamy sok i dodajemy wszystkie składniki prócz czosnku, kukurydzy i ananasa. Gotujemy godzinę.
Jeśli kawałki pomidorów i cebuli są zbyt duże używamy blendera.
Dodajemy pokrojonego ananasa, kukurydzę i posiekany czosnek. Gotujemy 20 minut.
Pasteryzujemy.
KETCHUP
Najlepszy ketchup na świecie. Sklepowe się nie umywają!
Składniki:
  •  3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 5 sztuk goździków
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
 Pomidory kroimy w kostkę i gotujemy, aż będą miękkie. Kroimy cebulę w plasterki i dodajemy do pomidorów. Gotujemy aż zmięknie. Miksujemy blenderem. Dodajemy wszystkie składniki. Gotujemy 5 minut.
Jeśli ketchup jest za rzadki zagęszczamy go łyżką mąki ziemniaczanej.
Pasteryzujemy.

A Wy robicie przetwory na zimę czy kupujecie w sklepie?
Domowe sosy

Guacamole

Domowe sosy

Risotto z krewetkami

Nowszy post

There are 9 comments

  1. Monika W

    Sosy własnej roboty są najlepsze ! 🙂

    Ja znam bardzo fajny przepis na sos do makaronu
    a nauczyła mnie go Pani mama czyli mojego Michała mama 🙂
    Reszta sosów jakie wykonuje są moją zwariowaną twórczością lub wyszperane z książek i internetu 🙂

    robimy, robimy i się tym chwalimy 😉

Zostaw komentarz