Już kiedyś opublikowałam wpis z przepisem na domową pizzę, ale trochę go udoskonaliliśmy. To najlepsza pizza jaką jadłam. No.. najlepsza domowa pizza jaką jadłam 🙂 Cieniutkie ciasto, chrupiące boki i ulubione dodatki!
Składniki:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami (pomijając oliwę). Wyrabiamy przez około 5-10 minut aż powstanie jednolite ciasto.
Ponownie odstawiamy na 10 minut, a następnie łączymy z oliwą. Dzielimy na porcje i zagniatamy w kulki. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zagniatamy ciasto z odrobiną mąki i rozwałkowujemy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Smarujemy ciasto sosem, posypujemy startym serem mozzarella, dodajemy ulubione składniki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 18 minut.
Moją ulubiona to pizza z sosem śmietanowym. Robi się go bardzo szybko.
Składniki:
Do śmietany dodajemy drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku i odrobinę oregano. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Gotowe!
Aż zgłodniałam! Wygląda ekstra 🙂
Dla mnie to również najlepsza pizza. Stawiam ją na równi z tą naj- naj z Bella Italia. Tamta zyskuje moze lekką przewagę bo jest z drzewnego pieca. Ale Wasza też lux torpeda😊
Tak przygotowana pizza wyladowala w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza. Kazdy powinien znac swoj piekarnik i dostosowac indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuje jednak 15 do 25 minut. Jezeli chcesz sprawdzic czy pizza dobrze sie upiekla, najlepiej zajrzec na jej spod. Jezeli jest przyrumieniony to znaczy, ze mozna podawac!