CZEKOLADOWY SERNIK Z MIGDAŁAMI W KARMELU

Przez okres świąteczno-noworoczny upiekłam 7 serników i chyba znalazłam przepis idealny! Ciasto jest równe, wilgotne i rozpływające się w ustach. Dziś mam dla Was przepis na sernik czekoladowy, który właśnie zajadam 😉

dsc_0123

Składniki:

Masa serowa

  • 1 kg twarogu do sernika (używam twarogu President)
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki śmietanki 36%
  • tabliczka mlecznej czekolady

Spód

  • pół dużego opakowania herbatników
  • 70 g masła

Polewa

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • odrobina wiórków kokosowych
  • 100 g migdałów
  • pół szklanki cukru

dsc_0132

  • Herbatniki rozdrabniamy i miksujemy z rozpuszczonym masłem aż do połączenia się składników. Wykładamy ciastem spód tortownicy mocno ugniatając.
  • Twaróg miksujemy delikatnie z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, krótko miksując.
  • Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Czekamy aż trochę ostygnie i dodajemy do sera.
  • Na koniec dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
  • Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 70 minut.
  • Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną masła i śmietanką.
  • Na suchą patelnię sypiemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty. Obtaczamy w nim migdały. Uwaga na palce! 😉
  • Kiedy sernik ostygnie polewamy górę rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami oraz migdałami.

dsc_0147

Moje rady:

  • ważne jest, żeby masę miksować bardzo delikatnie i nie za długo
  • sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce
CZEKOLADOWY SERNIK Z MIGDAŁAMI W KARMELU

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KARMELIZOWANYM CUKREM

CZEKOLADOWY SERNIK Z MIGDAŁAMI W KARMELU

5 POWODÓW, DLA KTÓRYCH LUBIĘ ZIMĘ

Nowszy post

There are 3 comments

  1. Paulia Biernacka

    Nie wiem jak to napisać, żeby nie zabrzmiało źle, ale… trafiłam na Twojego bloga przez przypadek i żałuję – R.I.P. Diet. 🙁
    A tak na poważnie, to świetna robota, sernik jest jednym z moich ulubionych ciast. 🙂

Zostaw komentarz