CZEKOLADOWY FONDANT Z KARMELIZOWANYM BANANEM

DSC_0525

Wczoraj nocował u mnie Jędrek (mój brat cioteczny i chrześniak w jednym), który jest fanem programu MasterChef. Dostał na urodziny książkę kucharską MasterChefa Juniora. Postanowiliśmy przetestować jeden z przepisów.

Padło na czekoladowy fondant. Co prawda w przepisie dodatkiem jest malinowy sos, jednak my postanowiliśmy dodać karmelizowane banany.

Przepis jest banalnie prosty. Jędrek ma 8 lat i zrobił 12 pysznych babeczek praktycznie całkiem sam.

Składniki:

Fondant (około 12 sztuk)

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 4 żółtka

Karmelizowane banany

  • 2 banany
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

DSC_0541

Odkładamy 12 kostek czekolady. Pozostałą rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem.

Ubijamy białka z cukrem.

Do rozpuszczonej i przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.

Ubite białka dodajemy porcjami do czekolady i delikatnie mieszamy (nie mikserem!).

Foremki wypełniamy do połowy powstałą masą. Do każdej foremki wkładamy kostkę czekolady, a następnie wylewamy resztę masy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 7-8 minut.

Karmelizowane banany:

Kiedy nasze fondanty się pieką przygotowujemy banany. Kroimy je na 4 części (na pół i wzdłuż).

Masło rozpuszczamy na patelni.

Dodajemy banany i cukier. Smażymy, aż cukier się rozpuści, a banany będą skarmelizowane.

Wcinamy razem z ciepłymi fondantami. Smacznego!

DSC_0547

CZEKOLADOWY FONDANT Z KARMELIZOWANYM BANANEM

FOTOKSIĄŻKA SAAL DIGITAL – RECENZJA

CZEKOLADOWY FONDANT Z KARMELIZOWANYM BANANEM

PRZEGLĄD RADOMSKICH LODZIARNI NATURALNYCH

Nowszy post

There is one comment

Zostaw komentarz