3 POMYSŁY NA PYSZNE ZUPY KREM

Już 8 tydzień jestem na diecie. Co piątek układam jadłospis na kolejny tydzień. Wkręciłam się w to. Nie są to jakieś skomplikowane dania. Zależy mi na tym, żeby było zdrowo i smacznie, ale też szybko.

Raz w tygodniu gotuję zupę, którą jednego dnia jemy na obiad, a kolejnego na kolację. Nic się nie zmarnuje 🙂

Stawiam na zupy krem – są pyszne i bardzo pożywne. Dwa pierwsze przepisy są banalnie proste i robi się je błyskawicznie.

KREM POMIDOROWY

Składniki:

  • litr bulionu + 2 ugotowane marchewki
  • 2 szklanki przecieru z pomidorów
  • 5 suszonych pomidorów
  • świeża bazylia

Nie przepadam za pomidorówką. Chociaż nie przepadam to mało powiedziane. Nie znoszę jej 😉 Za to mój mąż ją uwielbia. Dlatego kiedy gotuję jego ulubioną zupę odlewam sobie część (zanim dodam śmietanę), dodaję ugotowane marchewki, suszone pomidory i blenduję całość. Pod taką postacią bardzo mi smakuje.

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:

  • litr bulionu
  • 2 szklanki zielonego groszku (u mnie z puszki)
  • kilka listków mięty
  • łyżka mleka kokosowego

To chyba moja ulubiona zupa krem. Jest delikatna, a mięta i mleko kokosowe dodają egzotycznego smaku. Robi się ją banalnie prosto. Składniki dodajemy do bulionu i blendujemy. Rewelacyjnie smakuje z ryżowym makaronem z zieloną herbatą! (można go dostać w Lidlu lub Biedronce podczas Tygodnia Azjatyckiego)

KREM Z PIECZONYCH PAPRYK

Ta zupa wymaga trochę więcej czasu, ale warto, bo jest przepyszna! Idealna na jesień i zimę. Świetnie rozgrzewa.

Składniki:

  • litr bulionu
  • 5 papryk czerwonych
  • 1/4 szklanki soczewicy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra i wędzona
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • odrobina czarnuszki

Papryki nacieramy oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Kiedy będą miały lekko brązową skórkę to znaczy, że są gotowe. Po ostygnięciu obieramy ze skórki i wyrzucamy środek.

Do bulionu dodajemy soczewicę i gotujemy aż zmięknie.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy.

Paprykę, cebulę i czosnek dodajemy do bulionu i blendujemy.

Doprawiamy papryką ostrą i wędzoną.

Po podaniu dodajemy łyżkę jogurtu i posypujemy odrobiną czarnuszki.

3 POMYSŁY NA PYSZNE ZUPY KREM

PLACUSZKI GRYCZANE

There is one comment

Zostaw komentarz